A magyar egészségügy napja-Semmelweis nap

Semmelweis Ignác magyar orvos (Buda, 1818. július 1. – Döbling, 1865. augusztus 13.), „az anyák megmentője”, a gyermekágyi láz okának felfedezője.

Elsőként tekintett a gyermekágyi lázra, mint egy fertőzés következményére és nem mint önálló betegségre. Rájött, hogy a boncolásokat is végző orvosok adják át a szülő nőknek a fertőzést. A megoldást a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetése jelentette, de a felfedezést az akkori orvostársadalom nem támogatta. Más osztályokon kezdetben nem is vezették be a vizsgálatok közötti és az osztályra való belépéskor kötelező klórvizes kézmosást, a kórtermek rendszeres takarítását és szellőztetését, hiába próbálta statisztikákkal is alátámasztani felfedezését.

Évekkel később, halála után derült fény a felfedezése hasznosságára, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték használni. Manapság a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.

A magyar egészségügy napja

Semmelweis-nap: 1992 óta, minden év július 1-jén megtartott ünnepnap Magyarországon. 1818-ban ezen a napon Budán, a Tabánban született Semmelweis Ignác. Emléknapján minden évben szakmai elismeréseket adnak át az egészségügyben és ünnepi megemlékezéseket tartanak az ország területén.

2010 novemberében az országgyűlés a Semmelweis-napot – az általuk végzett munka elismeréseként – valamennyi egészségügyi és egészségügyben dolgozó számára munkaszüneti nappá nyilvánította Magyarországon.

egészségügyi kép jó