Otthoni szakápolási szolgálat

Mivel foglalkozunk?

Az otthoni szakápolási szolgáltatás egyfajta „kórházi ellátást kiváltó”, a beteg szakszerű, saját otthonában - családja körében - történő ápolását biztosító szolgáltatás, amit szakképzett egészségügyi dolgozó végez.

A kezelőorvos az otthoni szakápolás szolgáltatás elrendelésekor meghatározza a páciens esetében alkalmazandó ellátás formáját, melyek a 20/1996. (VII. 26.) NM rendelet alapján a következők lehetnek:

  • Szakápolási tevékenység: ápolási feladatok illetve mobilizálás (gyógyászati segédeszközök, protézisek, mozgás és mozgatás eszközeinek használata, valamint a hely- és helyzetváltoztatás tanítása). Haldokló beteg szakápolása hospice ellátásig.
  • Szakirányú tevékenység: gyógytorna

Az otthoni szakápolás egyszerre legfeljebb 14 vizitre rendelhető el. Az alkalmak gyakoriságát a kezelőorvos jogosult meghatározni. A vizitek száma ismételt orvosi vizsgálat alapján - új elrendelő lap kitöltésével - további három alkalommal megismételhető. Egy naptári éven belül összesen folyamatos ápolást a kezelőorvos 56 vizit mértékéig rendelhet el. Egyedileg meghatározott vizitszám, kizárólag a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár ellenőrző főorvosának egyetértésével rendelhető el. Az otthoni szakápolás olyan szolgáltatás, amely egyszerre családbarát, tekintettel van a beteg állapotára és megkönnyíti az ellátás esetleges nehézségeit.

  • A térítésmentes otthoni szakápolást elrendelheti a háziorvos saját kezdeményezésre (szakápolás, mobilizálás) vagy intézeti zárójelentésben jelzett javaslat alapján (gyógytorna), az otthoni szakápolást nyújtó szolgáltatónál, amely a VII. kerületben a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ.
  • A szolgálat csak VII. kerületi lakost láthat el, és fekvőbeteg ellátást igénylő állapotnak fenn kell állnia.
  • Továbbá kitétel, hogy a biztosított más szolgáltatótól „kórház-kiváltó” és intézményi ellátást nem vehet igénybe egyazon időben.

Háziorvoson keresztül: telefonon, e-mail-ben.

Tömegközlekedéssel  a 73 M, 74-es, 76-os troli megállójának közvetlen közelében található az épület.

Elérhetőségek

1077 Budapest, Wesselényi utca 71.
+36 1 322 50 65  +36 30 417 11 46