Ami neked „ajándék”, az nekem „elismerő szavak” -Mindent a szeretetnyelvekről

Na, de nézzük, mi is ez az öt fogalom:

  1. Elismerő szavak: Elsősorban a verbális megerősítés fog célba érni annál a személynél, aki ilyen módon érti a szeretet kifejezését. „Köszönöm, hogy segítettél nekem”. „Nagyra becsülöm, hogy ezt megcsináltad nekem”. „Nagyon szép vagy ebben a ruhában stb”
  2. Minőségi idő: Ennek a személynek nagyon fontos az, hogy olyan programokon vegyen részt a párjával, ahol kapcsolódni, közeledni tudnak egymás felé. Megtisztelik egymást a figyelemmel, egymáshoz fordulással, anélkül, hogy bármilyen külső zaj (pl. tv, telefon) megzavarná őket.
  3. Ajándékozás: Sokan azonban úgy érzik a szeretetet, ha párjuk valamilyen ajándékkal lepi meg őket. Ennek nem kell grandiózusnak, vagy drágának lenni, hiszen a szeretetkifejezésben nem ez a lényeg, hanem a gesztus és a másikra való gondolás.
  4. Szívességek: Szívesség alatt azokat a cselekvéseket értjük, amikor a pár egyik része átveszi a másiktól azokat a felelősségeket, kötelezettségeket, amik sokszor megterhelőek lehetnek. Pl. a bevásárlás, ház körüli tevékenységek, kertészkedés, mosogatás.
  5. Testi érintés: Az ötödik és egyben utolsó szeretetnyelv a testi érintés, ami kultúraként eltér. Akik a testi érintés szeretetnyelvét értik fontos számukra az ölelés, a simogatás.

 

Az intézményünkben működő, kerületi lakosok számára ingyenesen igénybevehető pszichológiai szolgáltatásról bővebben: https://www.bjhuman.hu/egeszsegfejlesztesi-pont

Gary Chapman, amerikai párkapcsolati tanácsadó munkái a szeretetnyelvekről hihetetlen népszerűségnek örvendenek több, mint harminc éve.

Chapman egy újfajta megközelítés szerint öt szeretetnyelvet különböztet meg, melyek alapján a párok ki tudják egymásnak fejezni odaadásukat, gondoskodásukat. Az elmélet alapján úgy fogjuk kifejezni szeretetünket párunk felé, ahogyan a szüleink kimutatták irányunkba.

Sokszor két ember szeretetnyelve között nincs átfedés, ami eleinte sok konfliktus, félreértés forrása lehet, azonban az alkotó szerint ez egy tanulható, elsajátítható képesség.

Névtelen (530 x 530 képpont)