Új szolgáltatás az álláskereső kerületi nők részére – MASNI (Munkaerő-piaci Aktivizálást Segítő Nőbarát Iroda).   |    Kereső programunk segítségével írja be lakcímét, válassza ki a keresett szolgáltatást és azonnal megtudja, hogy lakókörzete alapján milyen közvetlen elérhetőségeken keresztül tudja felvenni munkatársainkkal a kapcsolatot.
Hírek, aktualitások
Családi délutánok az Akácos Udvarban 2016-05-31 16:16:51

KEP=-{csaladi_03_b-1471}-

MASNI nyílt hét 2016-05-12 12:22:54


A Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ 2016. május 2 - május 6. között első alkalommal rendezte meg öt napos nyílt hetét, melynek célja volt a Munkaerő-piaci Aktivizálást Segítő Nőbarát Iroda (MASNI) szolgáltatásainak - a kerületben élő nők- számára történő szélesebb körű megismertetése.

A Munkaerő-piaci Aktivizálást Segítő Nőbarát Iroda (MASNI), mint szolgáltatás célja a kerületben élő aktív korú, nem foglalkoztatott, álláskereső nők felkészítése a munkáltatóval való személyes találkozásra, a sikeres elhelyezkedésre. A szolgáltatást a Család-és Gyermekjóléti Központ- Fejlesztési Centrumán keresztül lehet igénybe venni, ahol tréningek, klubok és foglalkozások keretében készítik fel az ügyfeleket a sikeres álláskeresés alapjaira, többek között a helyes önéletrajz, valamint motivációs levél elkészítésére. Ezen készségek elsajátítását követően, személyes állásinterjús időpont megléte esetén az ügyfeleket a MASNI-ban fodrász, kozmetikus, manikűrös veszi kezelésbe és készíti fel őket a munkáltatóval való személyes találkozóra. A szépészeti szolgáltatások mellett cél az ügyfelek lelki egészségének fejlesztése és javítása - szociális-, mentálhigiénés- és pszichológiai tanácsadás által - és ezen szolgáltatások együttes jótékony hatása révén a munkaerő-piacra történő be- és visszailleszkedés elősegítése.

A nyílt héten olyan programokon vehettek részt az előzetesen bejelentkezett hölgyek, mint például a csoportos motivációs foglalkozás, munkajogi tanácsadás, alapvető szépészeti szolgáltatások és interaktív beszélgetés álláskeresés, munkavállalás témakörben. Azok az érdeklődők, akik a felsoroltak közül igénybe vették valamelyik szolgáltatást, a ruhabörzén kiválaszthattak három – számukra tetszőleges- ruhadarabot a korábban felajánlott adományok közül. Az elégedettségi kérdőívek feldolgozása után, valamint a szóban történő visszajelzések alapján, a szolgáltatásokra nagy igény mutatkozott, így a jövőben negyedévente szeretnénk nyílt napokat szervezni.

 KEP=-{eeee-1468}-
 KEP=-{20160503_144729-1470}-
KEP=-{20160502_095509-1469}-
Esélyegyenlőségi nap Erzsébetvárosban.2016-05-11 12:50:35
KEP=-{bischitz_plakat_a3_05_d-1467}-
Nyílt hét a MASNI-ban. 2016-04-26 16:27:16
KEP=-{masni_plakat_a3-1466}-
 
Magyar nyelvtanfolyam a beilleszkedésért2016-04-01 10:03:04

A menedékjogról szóló 2007. évi LXXX. törvény alapján 2014. január 1-jétől a menekültként, illetve oltalmazottként elismert ügyfelek a menekültügyi hatósággal integrációs szerződést köthetnek a társadalmi beilleszkedés érdekében, ezen együttműködés fontos eleme az ügyfél lakóhelye szerinti családsegítő szolgálattal történő kapcsolattartás.

A fővárosi kerületek közül elsőként Erzsébetvárosban, a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ szervezésében indult útjára menekült ügyfelek részére egy olyan magyar nyelvtanfolyam, amelynek célja a társadalmi beilleszkedés minél gördülékenyebb megvalósulása.

A februárban kezdődő – várhatóan kétszer hatvan órás - tanfolyam sikeres elvégzésével az integrációs támogatásban részesülő menekült fiatalok olyan szintű nyelvtudásra tesznek szert, melynek révén a hétköznapok során jelentkező életszerű szituációkat (pl. bevásárlás, ügyintézés, munkakeresés) a magyar nyelv alapvető ismeretének köszönhetően különösebb kiszolgáltatottság nélkül, önállóan és eredményesen tudják a jövőben kezelni.

A hetente kétszer másfél órás kurzus azért is egyedülálló kezdeményezés, mivel amíg a más - menekülteket segítő - szervezetek által létrehozott csoportok általában nyitott formában működnek, addig kerületünkben a zárt csoportforma lehetőséget biztosít a hatékony nyelvtanulás szempontjából elengedhetetlen folyamatos fejlődésre, továbbá a kapcsolatok kialakítására, valamint a közösségfejlesztésre egyaránt.

A csoport jelenleg tíz fővel működik egy önkéntes magyar nyelvtanár, Erdőháti-Nagy Zsanett irányításával:
„Kihívásként tekintettem a feladatra mielőtt elkezdődtek a magyarórák. Az első alkalom után azonban az fogalmazódott meg bennem, hogy minden tökéletesen úgy zajlott, mint bármelyik nyelviskolában tartott nyelvórámon. Ez azóta is így van: a diákok nyitottak és együttműködőek, az órákon sokat tanulunk, együtt nevetünk. A fiúk lelkesek és mindig készülnek az órákra. Nyitottak a nyelvtanulásra, ezt az is bizonyítja, hogy sokszor hallok tőlük olyan kifejezéseket, mondatokat amiket nem én tanítottam nekik. Ez nagyon fontos a hatékony nyelvtanulás szempontjából” – foglalta össze eddigi tapasztalatait Erdőháti-Nagy Zsanett, tanárnő.

A résztvevők házi feladatokat is kapnak, melyet mindig lelkiismeretesen elkészítenek a következő alkalomra. Az aktivitást és fogékonyságot mi sem bizonyítja jobban, minthogy a tanfolyamon túl a szociális munkással való közös munka során egyre többször hangzanak el magyar kifejezések, melyek hűen tükrözik: a kötelező együttműködés kézzel fogható, valódi tartalommal párosul.

Megkérdeztük a résztvevőket a tanfolyammal kapcsolatos tapasztalataikról – egyelőre még angol nyelven osztották meg gondolataikat, de reméljük, hogy a közeljövőben magyarul is hasonló szinten tudják majd kifejezni magukat:

Azért kezdtem el magyarul tanulni, mivel Magyarországon tervezem a jövőmet, és állampolgárságot szeretnék szerezni, ehhez pedig elengedhetetlen a magyar nyelv ismerete. Nagyon jó, hogy vannak olyan emberek, mint Zsanett, aki a szabadidejét, energiáját arra fordítja, hogy nekünk, menekülteknek, könnyebb legyen a beilleszkedés. Mint minden új nyelv, amit az embernek el kell sajátítania, így a magyar sem könnyű, de azt már most érzem, hogy sok tanulással, és gyakorlással nem jelenthet gondot a magyar nyelv elsajátítása” – mondta a csoport egyik tagja, Basil.

„Ha boltba megyek, már tudok magamnak kávét és tejet kérni magyarul, ami jól mutatja a fejlődést, hiszen nem rég kezdődött a tanfolyam. Úgy gondolom, hogy a magyar nyelv tanulása egy fontos eleme a társadalomba való beilleszkedésnek, és biztos vagyok benne, hogy ilyen ütemben haladva, egy év múlva már nagyon jól fogom beszélni ezt a gyönyörű nyelvet” – tette hozzá egy másik szorgalmas tanuló, Abdulkadir.
    Harcsás Gergely
   családsegítő
KEP=-{foto1-1464}-  KEP=-{foto2-1465}-
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32